Перлите – за всеки по нещо

Има около 8000 различните видове мекотели, от които само 20 са в състояние на постоянно производство на перли. Физически перли са изключително редки бижута. Персли с кръгла или сферична форма са рядко срещани тъй като повечето естествени перли са с неправилна форма. Можете и сами да проверите до колко вашите перли са истински, а именно с така нареченият “тест зъб”. Разтрийте един бисер на ръба на вашите зъби, ако перлата ви стори гладка значи е имитация, ако я чувствате пясъчна или необработена, това означава, че е култивирана или естествена. Разбира се съществуват няколко вида смарагди – Таитянски перли, South Sea перли, Сладководни перли и Akoya перли.

bijuta ot perli kolie

Колие от Перли

Таитянските перли са класическите бели смарагди. Типичните перли Akoya са с диапазон от 5 мм до 11 мм, с 10 и 11 mm размери на редките находки. Най-честия размер и най-добрата стойност е между 7,0 милиметра – 7.5 мм. Този вид също така се среща и в черно.
Сладководни перли идват от сладководни миди и се произвеждат преди всичко от страна на Китай. Намират се в различни пастелни нюанси на бял, черен, розов, праскова, лавандула, слива, лилаво, и мандарина, зависимост от вида на мидата. Типичният размер на сладководни перли е 2 мм – 16mm с 7mm .
Таитянски перли идват от топлите води на Южно море и са отгледани в Черно-устни стриди. Те са единствените перли за постигане на черен цвят по естествен начин и обикновено са много големи (9мм – 16мм). Въпреки че най-вече се срещат в черно или тъмно, могат да обхващат широка гама от цветове, включително сиво, сребро, зелено, синьо и лилаво.
South Sea перли са култивирани соленоводни перли от стрида, открити в Северна Австралия и Югоизточна Азия, включително Мианмар и Индонезия. Те произвеждат 10-20 mm перли от цвят сребро или злато.Те са най-големите клтивирани перли. South Sea перли са и най-скъпите бисери на пазара, поради тяхната рядкост и дебелина на седефа.
Перлите са “капризни” и меки бижута и са необходими грижи за тях. Смарагдите не бива да се съхраняват в близост до други скъпоценни камъни и бижута. Перлите не трябва да се носят всеки ден, тъй като поемат от кисилината на кожата и с времето загубват формата и блясъка си. И все пак, ако не искате да се отделяте от любимите си смарагди е необходимо след всяко носене да се почистват с мека кърпичка. Ето и някои ценни съвети за съхранение на перлите:
Никога не излагайте перлите на влага или на прекалено сухо място.
Дръжте перлите на страна докато използвате козметика или парфюми както и перилни и почистващи материали.
Избягвайте носенето на перли с необработени тъкани като вълната.
Никога не използвайте четка или друг груб материал за почистване на перлите.
Най-добрият начин за почистване е като ги накиснете за малко в топла вода с мек почистващ препарат например сапун.

Коментирай